Jump to content

RISK

Trainee
  • Posts

    69
  • Joined

  • Last visited

RISK's Achievements

  1. Jeg forstår det også dessverre slik at tapet ditt blir mindre og skatten større... Du får velge om du besvarer brevet skriftlig eller om du tar en tlf og snakker med saksbehandler direkte. Dette er jo ikke akkurat enkelt stoff å være ajour på, så du kan jo få bekreftet om jeg har oppfattet det rett.
  2. Prøver med en forklaring. Utdelt utbytte skal redusere RISK-beløpet. RISK-beløp dannes hver 1.1. Et normalt avsatt utbytte for f.eks år 2003 vil da redusere RISK-verdien 1.1.2004. Hvis det så deles ut et ekstraordinært utbytte i 2004 vil dette først redusere RISK-verdien 1.1.2005. I ditt tilfelle har du solgt aksjen i Kværner allerede i 2004 og du har derfor ikke fått den reduserte RISK-verdien 1.1.2005. Realisasjonsoppgaven inneholder derfor en post hvor man skal redusere kostprisen for mottatt utbytte som ikke er blitt hensyntatt i en RISK-verdi. Man kan også oppleve det motsatte. Sett at det i regnskapet for 2003 var avsatt et utbytte i det ordinære regnskapet. RISK-verdien pr 1.1.2004 blir så redusert med det foreslåtte utbytte. Hvis du solgte aksjen i begynnelsen av 2004, før utbytte ble utdelt, har du fått en for lav RISK-verdi. Du skal da legge til kostprisen for ikke mottatt utbytte. I ditt tilfelle ser det altså ut til at din kostpris ikke er blitt redusert med mottatt utbytte, i form av aksjene i Aker. Siste avsnitt i brevet informerer deg imidlertid om at verdien av det mottatte utbytte, er blitt din kostpris for aksjene du mottok i Aker. Så om kostprisen din nå blir redusert i Kværner-aksjene har du fått det igjen i form av ny kostpris på Aker-aksjene. Skjønner?
  3. Aksjeutbytte mottatt i 2005 er skattefritt. Utbytte skal medtas på selvangivelsen og det blir beregnet 28 % skatt, men du får et godtgjørelsesfradrag ved skatteberegningen tilsvarende skatten av utbytte, som gjør at det i realiteten ikke blir skatt. Hvorfor gjøre det enkelt når man kan gjøre det vanskelig :-)
  4. Tror du blander litt. RISK kr -1,67 er RISK-verdi pr 1.1.2005. Du sier at du kjøpte aksjen før nyttår 2006 og skal således ikke bruke denne RISK-verdien. RISK-verdien pr 1.1.2006 blir først klar når ligningen for Tomra er unnagjort til høsten... Så snakker du om utbytte på kr 1,80. Er det utbytte som ble besluttet 20.4.2005? For at du i det hele tatt skal justere for noe utbytte må det i tilfelle være for aksjer du eide pr 1.1.2005 og som ble solgt før 20.4.2005. I RISK-verdien pr 1.1.2005 er det sannsynligvis hensyntatt et utbytte på kr 0,30 (av de kr 1,80) og hvis du solgte aksjer i perioden 1.1.05 til 20.4.05 har du ikke mottatt dette utbytte og skal følgelig korrigere for det. Vil ellers bare si at de mottatte realisasjonsoppgavene du får fra Aksjonærregisteret takler dette greit. Alt står ferdig utfyllt der.
  5. RISK = Regulering I Skattlagt Kapital Er altså en beregnet verdi ut fra skattemessige tall. De skattemessige resultater kan jo være helt forskjellige fra de regnskapsmessige resultater. Har et selskap tidligere opparbeidet seg store skattemessige underskudd kan man drive med positive regnskapsresultater i en årrekke uten at man må betale skatt. Så lenge et selskap ikke har et skattemessig positivt resultat blir det ikke beregnet RISK, den sette til 0. Derfor går det ikke ann å gjøre en slik sammenligning som du spør om. Hyggelig å kunne være til hjelp. Så får vi jo bare håpe at jeg har oppfattet tingene korrekt
  6. Ja, hvis du selger i løpet av 2006 kan jeg ikke se at de nye reglene kommer til anvendelse. Når jeg tidligere kan virke temmelig oppgitt over hvor komplisert det kan gjøres, er det ikke sikkert det blir noe problem i praksis. Hvis Aksjonærregisteret etter hvert fungerer slik som det i teorien er tenkt, vil du jo få ferdige realisasjonsoppgaver/årsoppgaver hvor alt dette er ferdig beregnet. Men, så var det det med teori og praksis... Når det gjelder RISK og de nye reglene, har jeg sakset følgende fra bladet Revisjon og Regnskap nr 2-2004: "Aksjonærmodellen skal etter forslaget innføres fra og med 2006. Et nærliggende spørsmål er hva som da vil skje med de oppregulerte inngangsverdiene fra skattereformen av 1992 og RISK-beløpene på aksjene. RISK-systemet vil opprettholdes for personlige aksjonærer til og med inntektsåret 2005, men oppheves for selskapsaksjonærer fra og med 2004. Utgangspunktet for skjermingsgrunnlaget er kostpris på aksjen. For aksjer som kunne oppreguleres i forbindelse med skattereformen av 1992 kan man i stedet benytte skattemessig formuesverdi for ikke-børsnoterte aksjer, eller børskurs fra 1992 for børsnoterte aksjer. Positive RISK-beløp vil inngå i skjermingsgrunnlaget. Departementet sier ikke noe om man må redusere skjermingsgrunnlaget med eventuell negativ RISK. Antageligvis må man det, men skjermingsgrunnlaget kan neppe bli negativt."
  7. Skjermingsbeløpet beregnes på grunnlag av din kostpris på aksjen multiplisert med en skjermingsrente. Mener å ha sett at skjermingsrenten skal settes 5-årige norske statsobligasjonsrenter. Eks: Kostpris for aksjen er kr 1000' og skjermingsrente på 3%. Skjermingsbeløpet vil da bli 30' Skjermingsbeløpet kan fratrekkes i et evt utbytte for dette året. Hvis det deles ut kr 100' i utbytte vil kr 30' av dette være skattefritt og de resterende 70' beskattes med 28%. Hvis man ikke tar ut utbytte for dette året vil skjermingsbeløpet kunne overføres til neste år. Beløpet inngår da også i beregningsgrunnlaget for neste år skjermingsbeløp: (Kr 1000 + kr 30) x 3% = 30,9' Ubenyttet skjermingsbeløpet vil også kunne brukes til å øke kostprisen for aksjen ved et evt salg av aksjen, men vil man ikke få benytte skjermingsbeløpet hvis man får tap. Som tidligere sagt vil man kunne får mange forskjellige skjermingsbeløp, alt avhengig av kostprisen. Hvis man f.eks har kjøpt 10 aksjer for 100' og nye 10 aksjer for 200' på et senere tidspunkt ser du at det plutselig kan bli en artig regneøvelse og finne ut av skjermingsbeløp for de enkelte aksjepostene for de enkelte år. Det skal heller ikke være mulig å bruke ubenyttet godtgjørelse på andre aksjeposter. Skjermingsbeløpet følger aksjen. Som du sier vil skjermingsbeløpet altså ikke på noen måte bestemmes av inntjeningen til firmaet.
  8. Skjermingsbeløpet vil man få fra og med 1.1.2007. Altså den som eier aksjen over et årsskifte vil få skjermingsbeløpet, akkurat som RISK. For at man skal få personinntekt på utleie, må man drive dette som næring. Hvor mye som skal til for at det skal ansees som næring vet jeg ikke, men utleie av en leilighet vil ikke kunne bli det.
  9. Hvilke kostnader likningskontoret vil godta i forbindelse med aksjehandel vil jeg ikke ha noen formening om. Her er det sikkert andre som gode/dårlige erfaringer. Aktivitetsnivået vil sikkert bety mye på fradragsretten. Når den nye aksjonærmodellen trer i kraft fra 2006 vil ikke tidligere års RISK forsvinne. Kostprisen ved et salg i 2006 eller senere vil bestå din opprinnelig kostpris for aksjen + endring i RISK i eiertiden frem til og med siste RISK 1.1.2006. Kostprisen vil etter 1.1.2006 bli endret med noe som heter skjermingsbeløp. Det som i hvert fall er sikkert at RISK-systemet blir en bagatell i kompleksitet i forhold til den nye aksjonærmodellen mht beregning av skjermingsbeløp og holde rede på dette. Forutsetningen for at det hele lar seg gjennomføre er at Aksjonærregisteret fungerer tilfredsstillende. Årsaken er blant annet at skjermingsgrunnlaget er avhengig av den enkeltes kostpris for en aksje. Når man vet at man kan ha mange anskaffelser av en aksje med ulik kostpris, noe som igjen gir forskjellige ulike skjermingsgrunnlag hvert år skjønner man at Skattedirektoratet var en av de som var mest skeptisk til innføring av systemet. Det er simpelthen ikke mulig å holde rede på dette uten et Aksjonærregister som fungerer. Jeg må si jeg lar meg imponere av at noen har slik kreativitet at de klarer å komme på noe så komplekst! Når det gjelder leieinntekt fra bolig så skal vel dette være en kapitalinntekt som er en del av alminnelig inntekt. Hvis man driver utleie av flere boliger så kan det bli næringsinntekt som kan gi personinntekt. Hehe, ser at Filosofen var raskere til å svare...
  10. Det du tenker på er vel selskaper som nå er under fritaksmetoden, dvs ikke skatteplikt på gevinster og utbytte. De vil ikke kunne få fradrag for omkostninger på den delen av aktiviteten som har med aksjer å gjøre.
×
×
  • Create New...